Néha a fogak eltávolítása elkerülhetetlenné válik a fogak törése, gyulladások elhatalmasodása, balesetek következtében. Tisztában vagyunk azzal,hogy ilyenkor a kezelésekkel kapcsolatos leggyakoribb félelem a fájdalomtól való félelem. Ezért fogászatunk első és legfontosabb célja a fájdalom nélküli kezelés. A ma elérhető legmodernebb, leggyorsabban ható és legnagyobb hatáserősségű érzéstelenítőt használjuk rutinszerűen. Ha a szúrás fájdalmát és a kezeléssel járó kellemetlenségeket sem szeretné átélni, az altatás is a rendelkezésére áll.

Implantálás

Implantáció – Műgyökér beültetés

Az implantációval történő fogpótlás célja ugyanaz mint az egyéb mint az egyéb eljárásoké, ám a módszer lényegesen eltér. Az implantációs fogpótlás esetén a hiányzó fogak minden anatómiai elemét pótoljuk . Minden fogpótlási kezelés célja, hogy a természetes viszonyokat a lehető legpontosabban állítsa helyre. A hagyományos fogpótlási módszerek nem mindig képesek megfelelően orvosolni a problémákat. Ilyen esetekben az implantációs fogpótlás lehet a megoldás. A beültetett implantátum vagy csontanyag (augmentáció) és a befogadó csontszövet között szoros kötés jön létre, a csontszövetek körbeveszik, kötőszöveti tok nélkül. Kialakul a terhelt implantátum és a csontszövet direkt kötőszövet nélküli kapcsolata. A csont szilárdan ránő a műgyökérre.

 

Implantátum részei

Implantátum test

Speciálisan felületkezelt, általában tiszta titánból készült műgyökér, amely az implantátum csontba kerülő részét képezi.

Gyógyulási csavar

Lezárja az implantátumot (záró csavar) a gyógyulás időszakára

Ínyformázó csavar

A gyógyulási csavar eltávolítása után helyezzük az implantátumba. Segíti az íny-implantátum kapcsolat kialakulását, biztosítja a tökéletes ínytapadást.

Felépítmény csavar

A megfelelő ínytapadás kialakulását követően csatlakoztatjuk az ínyformázó csavarhoz. Feladata a készülő fogpótlás megtámasztása, elhorgonyzása. Olyan mint egy lecsiszolt fogcsonk, erre kerül a koronát vagy hidat.

 

Augmentáció – Csontépítés, csonpótlás

A kevés csontállomány esetén saját vagy mesterséges csontanyag segítségével növeljük a csont térfogatát. A csontbővítmények az elveszett csontállomány pótlását szolgálják.

A csontépítéshez jelenleg két eljárás alkalmazható

1. Az egyidejű beültetés és augmentáció amikor viszonylag kicsi csonthiány esetén alkalmazzuk. Mesterséges csontpótló anyag használatával, amely 6-12 hónap alatt benő a saját csontba.

2. Megelőző augmentáció amit nagyobb csonthiány esetén alkalmazzuk. Itt akár saját csontállományt is használunk .

Csontpótlás

Vannak esetek mikor a csont elvékonyodik, egy része felszívódik, és az implantátumot beültetése előtt csontpótlás szükséges, mely egy szájsebészet beavatkozás, olykor jelentős műtétet kíván meg.

A csontpótlás egy olyan beavatkozás, mely révén a meglévő csontállomány valamilyen csontpótló anyaggal kerül feltöltésre, így képezve szilárd, stabil alapot a későbbiekben beültetett műgyökér számára. A csontpótlás anyagát tekintve lehet, saját, az állkapocs vastagabb csontállományából nyert csont illetve lehet állati eredetű. Ezenkívűl szintetikus granulátum, mely fokozatosan beépül a csontszövetekbe. A szervezet anyagcseréje idővel lebontja, helyet adva az újonnan képződött szöveteknek. Az így megerősödött csontállományba, gyógyulás után, már beültethető az implantátum.

Fogeltávolítás

A foghúzás bár ma már rutinkezelés, nem minden esetben olyan egyszerű, olykor szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Rendelőnkben kifejezetten szakorvos végzi el a problémás, fájós fogak eltávolítását. Ismerjük az emberi félelmeket foghúzás előtt.

Ha Önnek is meg kell válnia fogaitól, biztosíthatjuk, nálunk gondoskodó, magas szaktudással rendelkező szakorvosok foglalkoznak Önnel és segítenek gyorsan, stresszmentesen és kellemetlen szövődmények nélkül megoldani fogproblémáját.

Foghúzás előtt Dentálhigiéniai kezelés,

melynek célja a lehető legjobb baktériummentes szájflóra elérése, hogy a foghúzás után keletkező sebbe még véletlenül se kerüljön baktérium.

A fogmosás mellett javasoljuk a foghúzást megelőző napokban a szájvíz használatátt, illetve az olyan káros szenvedélyek mérséklését, mint a dohányzás. Alcím – Foghúzás utáni teendők A beavatkozást végző szakorvosunk mindent megtesz, hogy a fogeltávolítást követő gyógyulási időszak gyors és problémamentes legyen, de Ön is sok mindent tehet ennek érdekében.

 • a sebet öblögetni, szívni szigorúan tilos és köpni sem szabad
 • tejet, tejterméket és alkoholt 2-3 napig tilos fogyasztani
 • kerüljük, mérsékeljük a káros szenvedélyeinket, például a dohányzást, a cukorfogyasztást

Parodontológiai kürett

A parodontológia kezelés második lépése a kürettálás, azaz íny alatti tisztítás, mellyel a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércementréteget is eltávolítjuk a foggyökéren esetleg megmaradt fogkövekkel együtt.

Ezzel a baktériumok nagy részét gyakorlatilag megsemmisítjük. A kürettálást helyi érzéstelenítésben végezzük, tehát fájdalommentes beavatkozás. Speciálisan kialakított, steril “Gracey” kéziműszerekkel történik, amelyek éles végükkel mechanikus úton képesek a foggyökér felszínét megtisztítani, lekerekített részükkel pedig óvatosan kiemelik a tasakból a beteg lágyrészeket, amelyek gyulladásos faktorok kibocsátásával fenntartják a szöveti reakciót, a gyulladást.
A beavatkozás lényege, hogy rövid időn belül, két nap alatt áttisztítjuk az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy a kitisztított tasakok a szájban lévő többi tasakból újrafertőződjenek. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba. Ez bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését. A beavatkozás után fájdalom nem jellemző, de előfordulhat. Ilyen esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedését javasoljuk.

zárt küret ismétlése többnyire 3-4 hetente szükséges. Bizonyos esetekben a hagyományos íny alatti tisztítás is megoldja a problémát.

Nyitott kürettel a mély, hozzáférhetetlen tasakokat műtéti úton kitisztítjuk és csontpótló anyaggal feltöltjük.

Ilyenkor nyitott kürettet, lebenyes tasakműtétet alkalmazunk. Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben és kéziműszerek segítségével történik. A különbség annyi, hogy a fog külső és belső oldalán az ínyszél lefutása mentén metszéseket ejtünk az ínyben annak érdekében, hogy feltárhassuk a mély csonttasakot, jobban rálássunk az íny alatt fekvő területre, ezáltal eredményesebben tisztíthassuk. A csonthiányt speciális csontpótló anyaggal feltöltjük, mely a fog tartószerkezetének újraépülését is segíti. A beavatkozás végén az ínyt varratokkal zárjuk, melyeket két hét múlva eltávolítunk.

Ezt követően kéthetente orvosi ellenőrzés szükséges. Mindeközben az Ön feladata a lehető leghatékonyabb szájhigiéné fenntartása, fogkefe, fogköztisztító kefe és klórhexidin tartalmú szájöblítő segítségével. Fontos megemlíteni, hogy a gyulladás megszűntével az ínytasak mélységének csökkenése bizonyos mértékű ínyvisszahúzódással jár. Ez nem a kezelés sikertelenségét jelzi, hanem épp ellenkezőleg: a gyógyulás jele, hiszen eddig az íny duzzanata miatt az ínyszél magasabban volt!

Az íny alatti tisztítás zárt és nyitott módszerével többnyire elérhető, hogy a gyulladás megszűnjön, a tasakok eltűnjenek.

Ezzel kialakul egy nyugalmi, gyógyult állapot, amely megfelelő szájápolással és rendszeres kontrollal fenntartható, nem rosszabbodik. Ha krónikus fogágybetegséggel állunk szemben, akkor gyakorlatilag ez jelentheti a kezelés végét.

Ritkán szükséges lehet,ha a tasakfal túlzott mértékben megvastagodott egy kis műtéttel a tasakfalat eltávolítani. Ezt a műtétet nevezzük ínylemetszésnek. Ez egy viszonylag kis beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk. Az íny fog felé néző felszínét, azaz a tasakfalat az ínyszél felől óvatosan kimetsszük. A tasakot áttisztítjuk, majd az ínyt visszafektetve a fogak között rögzítjük öltésekkel.

Ha az oki kezelés, azaz a gyulladás megszüntetése után az íny lefutása nem esztétikus, ínyplasztika elvégzésére is van lehetőség. Ez kis korrekciót jelent, csekély beavatkozás, az íny bámulatosan gyors gyógyulási hajlama miatt nem megterhelő. Azoknak is ajánljuk, akiknek gyógyszerszedés, vagy öröklött hajlam miatt megnagyobbodott az ínyük.

Amennyiben a kezelés a fentiekkel lezárul, nincs más hátra, mint az elért eredmény megőrzése. Ez is odafigyelést igényel, hiszen akinél egyszer kialakult fogágybetegség, annál sokkal nagyobb eséllyel jön létre újra. Ezért pácienseinket gondozzuk, 3-6 havonta visszahívjuk, kontrolláljuk. A kontroll vizitek alkalmával a fogágy állapotát felmérjük, egyénre szabott tanácsokkal segítjük elő az egészséges állapot megőrzését. Ilyenkor ultrahangos tisztítást is végzünk, elősegítendő a teljes fogkő- és lepedékmentességet. A fogágybetegség gondozása egy életen át tart.

 

Vannak olyan formái a fogágybetegségnek, amelyek a csont kráterszerű pusztulásával járnak. Ilyenkor alakul ki az ún. vertikális csonttasak. Többgyökerű fogak gyökerei között is elpusztulhat a csont. Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy az ilyen defektusokat helyreállítsuk, azaz regeneráljuk a fogágyat. Erre szolgálnak a regeneratív műtétek. A regeneráció során az elpusztult szövetek ugyanolyan típusú és funkciójú szövettel pótlódnak, mint az eredeti. Ez a műtét csak bizonyos esetekben kivitelezhető.

A regeneratív technikával sokszor olyan fogakat menthetünk meg, amelyek hagyományos íny alatti tisztítás után nem szilárdulnának meg kellőképpen, mert nincs körülöttük elég csont. Sokszor a csonthiány nem teszi lehetővé a fogbeültetést, bizonyos esetekben itt is alkalmazható a regeneratív technika. Egyes ínyt érintő problémák is orvosolhatók ilyen módszerekkel, ám a legfőbb alkalmazási terület továbbra is az előrehaladott fogágybetegség miatt meggyengült fogak megmentése.

Regeneratív műtétek 

akkor végezhető, 

 • ha az oki terápia sikeres volt, a gyulladás jelei nem mutatkoznak
 • ha a fogágybetegség inaktív stádiumban van
 • ha kifogástalan egyéni szájhigiénét tart fenn a páciensünk
 • ha jó a páciens általános egészségi állapota
 • ha a csontdefektus csonttal valamelyest körülhatárolt
 • ha a páciens nem dohányzik

A regeneratív műtét az eredeti szövetek (csont, gyökérhártya, gyökércement, kollagénrostok) létrehozását célozza. Ehhez szükséges részben a csontból és a vérből származó növekedési faktorok jelenléte, másrészt egy olyan réteg is, amely a csontkrátert megvédi az íny hámszövetének gyors beburjánzásától. A speciálisan erre a célra kifejlesztett membránok tökéletesen betöltik ezt a funkciót: elzárják a fogágy defektusát az íny hámjától, így teret engedhetünk a csontképződésnek. A nem felszívódó membrán (Gore-Tex, teflon) előnye, hogy tartja az alakját, tehát teret ad a csontnak, viszont a gyógyulás után egy újabb műtéttel el kell távolítani.

A felszívódó membrán, amely lehet kollagén, vagy politejsav, poliglikolsav alapanyagú. Kevésbé merev, így általában csontpótló anyag kerül a membrán alá, hogy ne horpadjon be. A felszívódó membránt viszont nem szükséges második műtéttel eltávolítani. Egyik membrán sem okoz allergiás reakciót, teljesen szövetbarát. A membrán az íny lebenyes feltárása után kerül behelyezésre a fogágy defektusát lefedve, a csontnak teret engedve. Olykor szükséges a membrán rögzítése fonallal, vagy titánszegecsekkel. A membránok alkalmazását gyakran kombinálják olyan anyagokkal, amelyek valamilyen természetes növekedést serkentő faktort tartalmaznak. A leggyakrabban használt ilyen anyag az Emdogain, amelyet a zománcból nyerik. Klinikai alkalmazása után a szövettani vizsgálatok új cement, új gyökérhártyarostok és új csont képződését igazolt

A csontpótló anyagok alkalmazása nem minden esetben szükséges, de gyakran, rutinszerűen alkalmazzák olyan esetekben, amikor használatától jobb eredményt várunk. A csontpótló anyagok a csont összetételének megfelelő ásványi és szervetlen komponensekből tevődnek össze, és arra hivatottak, hogy vázat képezzenek az újonnan képződő csontnak.

 

Ezek az anyagok teljes mértékben beépülnek és nagyon jó minőségű csontot lehet segítségükkel képezni.

A műtét menete:

 • alaposan érzéstelenítünk minden olyan területet, amelyre a műtét kiterjedhet
 • az érzéstelenség beállta után az első metszést az ínyszélnél ejtjük, ha szükséges, függőleges metszésekkel egészítjük ki
 • az ínyt alapjáról tompa műszerrel, óvatosan választjuk le
 • a gyökérfelszíneket áttisztítjuk, lesimítjuk, hogy biztosan ne maradjanak ott baktériumok, amelyek a gyógyulás sikerét nagyban rontanák
 • ha szükséges, felvisszük a gyökérfelszínre a regeneratív anyagot (pl. Emdogaint), illetve a csontkrátert csontpótló anyaggal töltjük fel behelyezzük a membránt, majd alaposan rögzítjük a környezetéhez
 • visszafektetjük az ínyt és szorosan zárjuk varratokkal.

A műtét kb. egy-másfél órát vesz igénybe, de időtartama függ attól is, mekkora területen végezzük.

A műtét utáni pár napban jelentkezhet enyhe, legfeljebb közepes fájdalom, amelyre igény szerint fájdalomcsillapító szedhető.

A műtéti területet óvatosan klórhexidin tartalmú öblögetővel kell átmosni naponta többször, fogkefét ezen a területen ne használjon a varratszedésig! 

A műtétet követő első héten minden nap vissza kell jönni kontrollra rendelőnkbe, ellenőrzés és átöblítés céljából. A varratszedés két héttel a műtétet követően történik. A 2.-6. héten elég hetente kontrollra jönni.

A nem felszívódó membránt 4-6 hétig benntartjuk, majd második műtéttel (melynek időtartama az elsőnél lényegesen rövidebb) eltávolítjuk. 6 hét után havonta, később háromhavonta szükséges további kontrollvizsgálat. A teljes gyógyulás 9-12 hónapot vesz igénybe, ekkor röntgenfelvétellel ellenőrizzük a műtét sikerét.

Milyen eredmény várható a regeneratív műtéttől?

 • a száj baktériummentessé válik. Ez alapfeltétele minden következő beavatkozásnak, pl. hídkészítés, implantálás.
 • a mély csonttasakok jelentősen sekélyebbek, akár teljesen kitöltöttek lesznek, ezáltal a baktériumok helyét adó tasak megszűnik, a gyulladásmentes állapot hosszabb távon fenntarthatóvá válik
 • tisztítható felszínek jönnek létre, amely alappillére a jó szájhigiénének
 • a fogat több csont fogja tartani, így megszilárdul, fogpótlás készítésére alkalmassá válik
 • ha implantáció előkészítése miatt végeztük, a teljes gyógyulási idő után a fogbeültetés elvégezhető lesz
 • ha az ínyvisszahúzódás gyógyítása volt a cél, akkor a regeneratív műtét biztosítja a csontos alapot az íny számára, amelynek hiányában ismét lehúzódna a fogról

Altatás

Az altatást intravénásan adagolt altatószerekkel, körültekintő altatóorvosi felügyelet mellett végezzük. Az altatás közben EKG és pulsoxymeter segítségével folyamatosan figyeljük állapotát. Az altatás alatt végzett fogászati vagy szájsebészeti beavatkozásokról semmilyen kellemetlen emléke nem marad!

70 éves kor alatt szinte mindenki altatható. Jól beállított inzulinszinttel cukorbetegek is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az altatást kizáró okok:

súlyos szív- és érrendszeri betegségek
enzimbetegségek
asztmatikus betegségek
máj- és vesebetegségek

Altatás előtt:
Az altatás előtt 6 órával tilos az étkezés és a dohányzás! Ebben a hat órában ne fogyasszon koffeines, rostos ital. Ha mégis evett vagy ivott, ezt feltétlenül közölje orvosaival a műtét előtt.

Az altatás előtt 3 órával megihat 1-2 dl szénsavmentes vizet.
Az altatás előtt távolítsa el a kontaktlencséjét, az ékszereit, a sminket, a körömlakkot, valamint kivehető fogsorát.

Altatás után:
Az altatás követően kerülje a stresszhelyzeteket, lehetőleg töltse pihenéssel a műtétet követő 24 órát.

Az altatást követő 24 órában ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon balesetveszélyes berendezéssel.

Legalább egy napig ne igyon szeszesitalt.

Legalább egy napig ne dohányozzon.

Pontosan kövesse az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait, egyéb gyógyszert ne vegyen be.

Kerülje az egyensúlyérzéket kívánó helyzeteket, például ne emeljen.

Az ambuláns narkózis lehetséges szövődményei lehetnek: fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, félrenyelés, orrvérzés, torokfájás, rekedtség. Ha a felsorolt tünetek nem enyhülnek a műtét után 48 órán belül, feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát.